utorok 10. februára 2015

Zážitkový tarot

Vykladám tarotové karty. Alebo, vlastne ani nie. Asi by som mala napísať: pomáham ľuďom vyložiť si tarotové karty, sprevádzam ich procesom hľadania odpovedí a poznávania. Áno, to už znie lepšie. Dokážete si to predstaviť? Prídete za kartárkou s tým, že si karty vyložíte sami. To mám ako kartárka ľahko zarobené peniaze, že hej. Hotová samoobsluha. ;-)

Ešte vždy ma vedia prekvapiť ľudia, ktorí sa pri pomyslení na tarotové karty nádejajú, že im vymaľujem v pestrých farbách, čo ich v živote čaká a neminie. Tieto nádeje zakaždým marím jednoduchým „budúcnosť neveštím“. A čo teda robíš? Čo iné sa dá vyložiť z kariet?

Toľko duchovných učiteľov nám neustále pripomína, aké dôležité je žiť naplno v prítomnom okamžiku. Neostávať pripútaní k minulosti a neutekať do budúcnosti. Veď práve v prítomnosti zažívame ten najsilnejší tvorivý potenciál. A som presvedčená, že nepotrebujeme ani zážitok osvietenia, aby sme si túto skutočnosť uvedomili. Pozornosť svojich klientov nechcem veštením odvádzať niekam, kde sa pravidlá hry zdajú byť vopred určené a nemenné. Naopak, ľudí vraciam do prítomnosti. Iba tu a teraz môžeme s plným vedomím prevziať zodpovednosť za vlastné životy a TVORIŤ.

Sme súčasťou modernej civilizácie, ktorá sa pýši nespočetnými technickými vymoženosťami, vedeckými znalosťami, vysokou životnou úrovňou, zdanlivými istotami. Každý deň plávame v mori informácií, ponúk, rozhodnutí, emócií... niekto medzi jednotlivými zábermi stihne hlavu vynoriť a nadýchnuť sa. Iní nie. Sme zahltení vonkajšími podnetmi a prestávame vnímať samých seba. Strácame kontakt s pevnou pôdou v nás a o to húževnatejšie sa snažíme vytvoriť si „pevnú pôdu“ v nahromadených materiálnych statkoch. Ako na kolotoči svet nami točí. A my si to nechceme pripustiť, často netušíme. Až možno jedného dňa „pevnú pôdu“ pod nohami stratíme, prestane sa dariť v práci, rozpadá sa vzťah, deti smerujú inam, než sme si predstavovali... zistíme, že to, v čo sme verili, bol iba klam. A tu je naša šanca. Príležitosť rozpomenúť sa na seba, opäť naviazať prerušený kontakt a znovu získať stratenú dôveru v našu vnútornú múdrosť.

Ako na to? Kedysi som sa ako praktikantka na Goethe Inštitúte veľmi tešila z priestoru, v ktorom učiteľ nemčiny nie je ten, čo študentom jazyk „tlačí do hlavy“ a prednáša o ňom pred tabuľou, ale pomáha im jazyk „objavovať“. Hraním, skúšaním, sledovaním či už písomnej alebo hovorenej formy človek vystopuje pravidlá, a príde tak jazyku na koreň. Naviaže s ním vzťah, vníma, ako funguje. Je to dobrodružná cesta, po ktorej učiteľ svojho žiaka sprevádza. A podobne sprevádzam pri vykladaní kariet. Klient príde s témou, pomôžem mu formulovať otázku, vytiahne kartu a ďalej... Čo podľa vás obohatí klienta viac: keď mu teraz kartu intuitívne vyložím a ohúrim ho informáciami, ktoré vyčítam, alebo keď klient objaví tieto informácie sám, a pritom ich aj na vlastnej koži zažije? Podľa mňa osobnú skúsenosť a poznanie nenahradí ani ten najgeniálnejší výklad kartára predostretý na striebornej tácke. Všetky odpovede nosíme v sebe, tak prečo si ich nechať predžuť niekým druhým, keď si po ne môžeme siahnuť priamo bez prostredníka? Je to zážitok! Keď sa obraciate k sebe a opäť naviažete vzťah s jemným jazykom svojho vnútorného hlasu. Je to dobrodružstvo! A odvážnemu šťastie praje. Je to zábava! Keď sa pomocou hier, obrazotvornosti, kreativity, detskej zvedavosti otvárate vlastnej múdrosti. Sami ste si najlepšími radcami.

Malá ochutnávka pre zvedavých
Venujte si zhruba pol hodinku a kľudné miesto, kde môžete nerušene tvoriť. Nachystajte si čistý papier A4 a pastelky, prípadne ak máte, ešte lepšie fungujú kriedy. Áno, myslím to vážne, budete kresliť. Ale nebojte sa, nikto vaše výtvory posudzovať nebude, nebudú sa nikde zverejňovať (jedine, ak by ste sa chceli svojim dielom pochváliť J ), a pre účely tejto hry je úplne jedno, ako obrázok nakoniec dopadne. K tomu sa však dostanem ešte neskôr. Nachystajte si teraz balíček tarotových kariet, ideálne so scénickými vyobrazeniami na všetkých kartách, t.j. aj na kartách Malých arkán. Patrí sem napríklad Rider-Waite-Smith Tarot a všetky ďalšie sady odvodené od týchto kariet. Pokiaľ však máte po ruke iba Crowleyho, Marseilleský , alebo iný podobný Tarot, nevadí. V tom prípade odporúčam pracovať len s kartami Veľkých arkán. Pohodlne sa usaďte, trikrát sa zhlboka nadýchnite a vydýchnite. Karty miešajte a myslite pritom na otázku „Čo je pre mňa tu a teraz najdôležitejšie?“. Karty pred seba rozložte tak, aby ostali obrázky zakryté, a náhodne vyberte jednu kartu. Ostatné odložte nabok, už ich nebudete potrebovať. Prezrite si kartu, ktorú ste vytiahli, čo je na nej zobrazené, postavy, predmety, zvieratá, rastliny, farby, tvary, atď. Skúste si uvedomiť každý detail. Vyhraďte si na to zhruba 5 minút. Potom jednoducho preneste to, čo vidíte, na papier. Položte si kartu pred seba a kreslite obrázok. (Tip: Rozdeľte papier pomocou mriežky na štvrtiny. Budete môcť jednoduchšie umiestiť jednotlivé prvky obrázku.) Nie je podstatný výsledok, nevytvárate vernú kópiu. Stačí hrubý náčrt s paličkovými panáčikmi. Podstatné je samotné kreslenie. Sledujte, aké ďalšie detaily si všímate, čo vás počas kreslenia zaujalo, čo sa vám kreslí s ľahkosťou, čo sa zdá byť náročnejšie, aké pocity pritom zažívate, aké myšlienky vám behajú v hlave... Nechajte sa uniesť tvorením. Keď dokreslíte, opäť sa zhlboka nadýchnite a vnímajte, čo je pre vás tu a teraz najdôležitejšie.

Pri svojej práci s kartami sa rada nechávam inšpirovať hrami a technikami známej americkej kartárky Mary K. Greer. Jej nádherne tvorivý a láskavý prístup k tarotu ma vždy dostane... aj v jej nedávnej knihe 21 Ways to Read a Tarot Card, ktorú vrelo odporúčam. Čoskoro vyjde v českom preklade vo vydavateľstve NOXI s.r.o.


http://tarotovaporadna.blogspot.cz/
Mária

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára